Sadeluppror


Hyresgästföreningens första gemensamma aktion marknadshyror kallade vi för Sadeluppror där vi runt om i landet satte sadelskydd och en flyer om vad marknadshyra är för något.

Hans och jag gick till stationen här i Nybro och satte på sadelskydden. Det var dock fler cyklar än vad vi trodde så sadelskydden räckte inte till alla men jag hoppas att det var uppskattat bland folket att få lite information samt ett sadelskydd.


Godisuppror


Nästa uppdrag var ett par dagar senare där vi delade ut godis med lite information och återigen om marknadshyror då det är det största hotet just nu emot hyresgäster.

Och återigen så gick vi till stationen i Nybro tidigt på morgonen för att haffa pendlarna.
Detta var dock inte lika uppskattat tyvärr, många var stressade och många trodde vi var ett politiskt parti (vilket vi Inte är).
Men vi lyckades dela ut några stycken och fick ett par bra samtal med några människor.


Vad tycker politikerna?


Nästa aktivitet vi hade var en torgaktiviet.
I slutet av Juli så hade vi skickat ut ett antal frågot till våra lokalpolitiker och på torget så presenterade vi våra resultat för invånarna.
SPI, MP samt SD bemödade sig inte att svara på frågorna vilket var extremt tråkigt då vi gärna ville ha svar ifrån alla.

Men även detta var uppskattat och fick många bra samtal.
Är du intresserad av frågorna och svaren så släng iväg ett mail till mig så skickar jag dom. Klicka här.


Familjedag!


Den sista aktiviteten vi hade var en familjedag som arrangerades på de lite större städerna (Kalmar, Växjö, Jönköping osv.).
Vi i Nybro åkte in till Kalmar för att hjälpa till och stötta Kalmarföreningen under denna dag.

Gratis korv, popcorn, dricka, ansiktsmålning, goodiebags.
Hade även en trollkarl på scenen samt artisten Ida Gratte.
Och det var även en utfrågning av politikerna.

Tråkigt nog så drabbades Kalmar av regn och tyvärr inte så lite heller.
Så antalet besökare, så länge vi var där iaf, var riktigt lågt.


Vad är Marknadshyra?

Slutligen, var är då marknadshyra?

Marknadshyra innebär att hyresvärden själv kan bestämma hur hög hyran ska vara och den som är beredd att betala mest är den som får hyra lägenheten som hyrs ut. Hyresgästernas gemensamma förhandlingsrätt försvinner och det gör även besittningsskyddet, det vill säga rätten att bo kvar. 

Hur ser det ut idag? Dvs det vi vill bevara?

Idag har vi kollektiva förhandlingar med stöd i det så kallade bruksvärdessystemet. Det innebär att hyresvärden inte kan sätta hyran ensidigt, utan måste förhandla hyran med Hyresgästföreningen. Det ska vara lika hyra för lika lägenhet och hyran ska bygga på bruksvärdet, det vill säga den standard och kvalitet som finns i lägenheten, fastigheten och i området. 

Vad är konsekvenserna av Marknadshyra?

Marknadshyror skulle leda till kraftigt höjda hyror för alla, eftersom det inte skulle finnas något hyresförhandlingssystem som skyddar hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar. En ny rapport från analysföretaget Ramböll visar att hyrorna skulle stiga kraftigt om marknadshyror införs.

Läs mer på Hyresgästföreningen.se